perjantai 3. lokakuuta 2008

Sumimasen. Wakarimasen.

En ole koskaan tietaakseni kirjoittanut paivakirjaa saati blogia, joten mita ikina jatkossa seuraakaan, irtisanoudun vastuusta taysin siirtaakseni sen sinulle, rakas lukija. Tastakin huolimatta tarkoituksenani on kuitenkin tehda muistiinpanoja vaihtovuodestani Japanissa ihan senkin takia, etta wanhana eli vuoden ja yhden paivan paasta siita viela jotakin muistaisin. Aloittakaamme.

Miltei yhdeksan tunnin yolennon jalkeen havaitsin onnistuneeni persoonani siirtamispyrkimyksissa Osakan kansainvaliselle lentokentalle keskiviikkona 1. lokakuuta armon vuonna 2008 noin klo 11:50 paikallista aikaa. Laumaelain kun en ole, muiden jatkaessa suoraan sukkulalla (SHATTORU, hmm...?) byrokraattisiin maahansaapumismuodollisuuksiin allekirjoittanut kaveli hitaahkosti mutta varmasti kohti lahinta eriota. Laumasta eroamispaatokseen ei tietenkaan mitenkaan vaikuttanut vatsaontelossani tasaisesti voimistunut kaasunmuodostus. Menematta liiallisiin yksityiskohtiin totean vain, etta kyseessa oli ylivoimaisesti tahanastisen olemassaoloni tyydyttavin suolentyhjennys. Tilannetta havainnollistamaan olen laatinut seuraavan antropologisen kaavan:

38 asteen kuume x toinen lento elamassa x nukkumattomuus 24 tuntiin
= la catastrophe maximale et le savoir vivre ou quelque chose d'autre

Saniteettitiloissa kuuloelimiani hivellyt perinteinen japanilainen kotovetoinen kansanmusiikki iski tajuntaan ehka ensimmaista kertaa sen oivalluksen, etta nyt ei olla enaa Harmassa. Lentokentta tuntui kasittamattoman autiolta, kunnes menin sukkulalla paarakennukseen. Sekaan ei tosin vetanyt vaenpaljoudessa vertoja Helsinki-Vantaalle, ilmeisesti japanilaiset eivat pahemmin lentele keskella viikkoa ja voisikohan keskipaivalla olla mitaan tekemista asian kanssa, kyseli Tero Anteroterolta ihmetteleva ilme kasvoillaan.

Kolmen paivan kokemuksen syvalla rintaaanella uskallan jo todeta, etta Japani on palveluyhteiskuntien paratiisi. Proseduuri, jota Suomessa hoitaisi neljasosa tyontekijaa, on Japanissa nelihenkisen osaston jaoston vastuulla (esim. asiakkaiden jonoihin asettaminen byrokratiapesakkeissa, kaupan kassa, jne.). Mutta olenko eksyksissa. Kylla. Osakan kentalta matkan oli maara jatkua vasta klo 18:00 illalla jumbotaksilla, kunhan kaikki kyytiin ilmoittautuneet vaihtarit olisivat saapuvilla. Onneksi niin pitkaan ei tarvinnutkaan odottaa, silla lopulta paasimme matkaan jo kahdelta ja risat. Ajopelimme osoittautui kokonaiseksi linja-autoksi, jossa matka taittui varsin mukavasti tokkuraisesta ja kuumeisesta olotilasta huolimatta. Kuljettajina toimi kaksi erittain sympaattista vanhaa miesta, joista hyvahampainen puhui englantia kaksi sanaa (toiretto ja oorraito) puolipurukalustoisen antaessa hurmaavan hymynsa hoitaa kommunikaation japaninkielen ohella.

Matkanteossa oli jotakin kertakaikkisen kaunista, sujuvaa, taitavaa ja tasmallista. Kuskit ajoivat kuin enkelit tehden erittain luonnollisia ja ei-vaarallisia ohituksia. Kuljettaja vaihtui tasmalleen matkan puolivalissa ja taukoja pidettiin kolme luultavasti minuutintarkoin valein. Toki sujuvaan ajoon vaikutti se, etta miltei koko matka ajettiin paavaylia pitkin, joilla on kaksi kaistaa samaan suuntaan vastakkaisten kaistojen ollessa niin kaukana terasaidan ja ruohokaistan takana, etta niita luulisi kokonaan toiseksi tieksi. Lyon vetoa, etta ajokaistat ovat Japanissa ainakin metrin Suomea kapeammat. Meno tuntui siksi valilla melko hurjapaiselta, vaikka ylinopeutta ei ollut tippaakaan. Osakasta Kanazawaan johtavalla rannikkoseutuvaylalla on erittain paljon tunneleita, joista pisin oli vahan alle kolme kilometria ja joista joka ainoassa oli noin 200 metrin valein lankapuhelin! Etta repikaa siita japanilaista suunnitelmallisuutta.

Seuraavassa osassa (SUNIIKKU PIIKKU DESUYO!!!!!!!!!!!!):
  1. Pezquito saapuu Kanazawaan ja tapaa huipputyyppeja
  2. Pezquito yrittaa ottaa suihkun wc-istuimen ylapuolella
  3. Pezquito menee laakariin
Ilon kautta, ilon kautta!

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi Pettewi oot parhain kyllä!
Huippua japania sulle!
-Sini :)

Anonyymi kirjoitti...

Petteriiii! Selvisit sinne asti elossa! Yesh!

-Emmi

Anonyymi kirjoitti...

Jee, pitääkin lueskella sinun seikkailuja tasaisin väliajoin! Ihan mielenkiinnosta kysyn, miten sait tämän tekstisi nettiin? Onko sinulla oma tietsikka mukana vai kirjoittelitko vain joltain yleiskoneelta? Toivottavasti kommunikaatio tänne sivistyneeseen maailmaan pelaa jatkossakin hyvin!

-Juulia

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä hyvä! Kirjoittele vaan ahkerasti, eihän sitä tiedä saadaanko sua enää sieltä takas ollenkaan.

-Sampo

Nannander kirjoitti...

Jee Pezquito! Mun pitiki laittaa sulle mailia että joko oot saapunu! Mun blogista voi lukea miten Meksikossa sujuu, sinne en oo vaan hirveesti avautunu siitä miten hajalla oon meksikolaisiin!

Anonyymi kirjoitti...

Hei maailman paras pikkuveli! En voi taas kuin todeta, että sinulla se on sana halussa. =) En jostain syystä yllättynyt yhtään, että tarina sisälsi myös suolistosi viime aikaisia tapahtumia. Hienoa, että pääsit ehjänä perille. Aja kuume pois ja nauti elostasi!

-Lotta-

Anonyymi kirjoitti...

Näin hienon aloituksen johdosta on kai sopivaa lausua herkkä haiku:

kova ponnistus
ei pöntölle ehdi ei
kakka irtoaa

virtaava hiki
varma kohteliaisuus
haju vain pettää


Terveisin,

Emuli von Strausshöffenscheissen,
suolihuuhtelun professori
Blitzkriegin yliopisto, Saksa

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa! Uskomattomia tapahtumia. Ei voinu ku naureskella jutuille, vaikka tietenkin paska olla kipeenä heti kärkeen. Ehkä alkukokemuksista jää entistä mystisemmät muistot kun on ollut kuumehoureissa ;) Parempaa vointia.

Innolla uusia seikkailuja odotellen,
Torsti

Anonyymi kirjoitti...

Näin lennokkaasti sopiikin aloittaa matka tuntemattomaan (tai Japaniin). Mitä kummaa kohtalon pyörteet tulevatkaan heittämään sankarimme eteen, sen näemme ensi jaksossa. Saksalaisen kollegani herkän lyyrisyyden innoittamana kaivelin muistilokeroideni reunoille kertyneen karstan seasta nämä tunnelmaan mielestäni oivallisesti soveltuvat rohkaisun sanat:

Uus´ kansa! Pieru reipas naksuu!

Vai kuinkas ne siellä Japaniassa sanovatkaan: Gambatte kudasai!

-Jasser Arafat

Pezquito kirjoitti...

Arsyttaa kun ei ilmeisesti voi vastata kommentteihin yksitellen. Taytyy sanoa etta enpa olisi uskonut blogini herattavan kiinnostusta haikun salot taitavalla suolihuuhteluprofessoritasolla saakka puhumattakaan palestiinalaisen poliittisen ryhmittyman dementoituneesta (vai kupsahtiko se jo?) ja entisesta johtajasta. Olen otettu!

Juulialle: Kirjoittelen common roomin koneilla ja kylla taalla ois ilmainen netti joka huoneessakin, en vaan aio tuhlata lappariin rahojani.

Johannalle: Tiedan kylla blogisi ja jopa luin siita kaikki merkinnat, mita silloin (joskus kesalla) oli saatavilla. Yritan olla jatkossa muistavampi lukemaan. Tsemppia!

Anonyymi kirjoitti...

Sä oot kyllä yks suveneeri sanataituri! Hienoa, että selvisit hengissä perille, etkä päätynyt ruhjoutuneena mössönä mihinkään alas romahtaneen koneen rauhioihin. Sellaiseen kohtaloon verrattunahan sairastelu on piiiikkujuttu (vaikka tosi kurjaa ja ärsyttävää), joten parane pian! - jotta pääset jatkamaan seikkailua täysissä voimissa. Pitääpäs muistaa lueskella tätä sun blogia aina silloin tällöin. Jep.

-Kanerva

Anonyymi kirjoitti...

Lainatakseni Wu Tang Clania: "Konichiwa bitches!"

Osta semmonen miniläppäri. Varmaan maksa siellä ku joku 15 egee... Toivottavasti jaksat kirjotella ja sit vähän lähettää kuvia alla olevaan osoitteeseen:

http://www.engrish.com/

Ei muuta kuin toivotan kunnioitettavalle suolistollesi terveyttä ja kuitupitoista jatkoa.

-Tuomas

Anonyymi kirjoitti...

Kivaa että pääsit kuta kuinkin ehjänä perille! Muuta en nyt tässä oikein keksi sanoa; Eemelin äipän tarjoama viini jotenkin sumensi aivoitukseni...xzblxt. Mutta mielenkiinnolla jään odottelemaan seuraavia päivityksiä! Ja muistathan kertoa kaikille japseille ja ei-japseille jotka vaan jaksaa kuunnella, keneltä sait GH -paitas! ;) (jos nyt ees otit sen mukaan)

löv, Heidi

Anonyymi kirjoitti...

Heti kärkeen vallan mukaansatempaavaa tekstiä. Odotan innolla lisää! Pidähän hauskaa. Take care. =)

-Kalle